Сушка та зберігання бджолиного пилку

Бджолиний пилок – це відмінне джерело корисних вітамінів, білків, амінокислот та мікроелементів. Пилок є корисним для людини, та щоденне його вживання в кількості 1-2 ст.л. здатне серйозно поправити здоров’я, дозволивши забути про лікарів до глибокої старості (за умови ведення правильного способу життя в цілому, не забуваючи про збалансоване харчування). В цій статті ми розповімо, як висушувати отриманий бджолиний пилок та як краще зберігати пилок.

Як правильно висушити отриманий пилок

Тільки що зібраний пилок містить 20%-30% води, а оптимальна ступінь вологості – від 6% до 8% (близько року – ось який термін придатності у бджолиного пилку, що пройшов правильну обробку). Треба знати, як висушити ваш пилок, так як не висушений пилок протягом лише декількох діб псується (гниє, покривається пліснявою, прокисає зважаючи на активне ферментне білково-кислотне розкладання).

Відразу після збору з ґратчастих ємностей для збору, його треба відсортувати від сміття, пилу та мертвих комах. Для цього використовується безліч різних пристосувань, від саморобних до промислових. Основним методом очищення є продування повітрям. Пилок сиплеться зверху подаючого механізму в приймальний лоток, а домішки та сміття видуваються в інший лоток. Процедура повторюється до досягнення потрібного рівня чистоти. Додатковим методом є центрифугування в автоматичних сортувальниках. Надалі пилок просіюється крізь кілька сітчастих фільтрів, що забезпечують виконання завдання підвищення його якості за чистотою, та збирається в ємності.

Як висушувати пилок від бджіл далі? Насипати його рівним шаром приблизно 15-20 мм завтовшки на піддони та залишити на 24-72 години (залежно від вологості пилку, його виду та вологості навколишнього середовища) в добре провітрюваному приміщенні з примусовою вентиляцією чи на горищі. Якщо обсяги збору пилку у вас великі, то не обійтися без сушок для пилку – пристосувань, схожих на сушку для фруктів, що мають автоматичний регулятор нагріву (пилок не можна нагрівати вище +42° для запобігання втрати ним корисних властивостей), що забезпечується термостатом. У ньому цикл сушки відбувається протягом декількох годин, та за добу ви можете просушити близько 15 кілограм. А за допомогою систем великих промислових сушильних шаф з висувними кришками (з температурним підігрівом дна/стелі чи з УФ-лампами та відбором вологого повітря через отвір в стінці) – й того більше. При якій температурі сушити пилок оптимально? Від 30° до 40° С, найкраще при +38° С.

Як сушити пилок в домашніх умовах за відсутністю спеціальної техніки? Не сушіть під сонячним випромінюванням (щоб уникнути перегріву та хімічної дезінтеграції), покладіть його на горищі чи в прохолодній (але не сирій) кімнаті, куди помістіть вентилятор. Помішуйте його на всі сторони кожні 3-4 години. Необхідно вислати поверхню, на яку укладається пилок, картонними плитами чи папером.

Термін придатності у пилку

У бджолиному пилку який термін придатності? До 1 року, але при цьому третина корисних речовин в його складі втрачається вже через 3 місяці, а половина – через 6 місяців. До кінця року склад корисних речовин в ньому – максимум 40% від початкового.

Як краще зберігати пилок в домашніх умовах? Після сушіння він повинен бути розфасованим по герметичних пакетам чи по скляних банкам. Прямі сонячні промені не повинні на нього потрапляти при зберіганні чи в процесі продажу на полицях магазину.

Як зберігати пилок бджолиний довше? Його можна законсервувати – перемішати з цукровою пудрою в пропорції 1:2 (пилок:пудра) та помістити в герметичну банку/бочку, добре спресувавши – так він зможе зберігатися до 2 років.

Бджолиний пилок – яке краще його зберігання? Незважаючи на можливість його довго зберегти, краще його вживати якомога швидше після сушки та фасування. Проте якщо виникає необхідність зберігати довше, спеціалісті компанії "Ваша Пасіка" рекомендують, помістіть його в прохолодне темне місце без доступу повітря.

 

Рейтинг
Рекомендовані товари
Підписка на новини!