Користь і шкода материнки

Один з найбільш популярних і широко затребуваних варіантів корисних трав - материнка. Вона активно використовується в фітотерапії, кулінарії. Настої і відвари материнки допомагають впоратися з різними недугами і служать для профілактики їх появи.

Материнка - це цілий ряд рослин, об'єднаний однією родиною. Найбільш відомий і популярний серед них - орегано, який часто використовують як приправу до м'яса, риби, овочів. Орегано привертає насиченим ароматом, який розкривається і прикрашає собою страви з курки, грибів, макаронних виробів.

Орегано (або материнка звичайна) широко використовується в фітотерапії. Але якщо в кулінарії орегано можна використовувати для приготування будь-яких страв, то в медицині із застосуванням даної травички варто бути обережними.

Материнка - особливості складу: для користі чи шкоди?

У рослині міститься величезна кількість корисних речовин, дія яких на організм не завжди на благо. Наприклад, використовувати материнку не варто для лікування дітей.

Користь або шкода материнки забезпечуються тими речовинами, які містяться в її складі в найбільш високій концентрації. Серед них:

  • карвакрол;
  • терпени;
  • еллаговая кислота;
  • нарінгін;
  • тимол;
  • геранілацетат.

Властивості цих речовин різні. Наприклад, карвакрол - це потужний антибактеріальний інгредієнт, який справляється з великим числом бактерій. Терпени надають протимікробну і противопаразитарное вплив. Еллаговая кислота забезпечує антиоксидантну дію. Завдяки їй материнка має протиракові властивості. Нарингін також надає уповільнює вплив на ріст і розвиток онкології. Тимол допомагає зміцнювати імунітет, а геранілацетат стимулює вироблення травних ферментів. Крім цих речовин в складі материнки також присутні поліфеноли, флавоноїди, вітаміни, дубильні речовини. Завдяки поєднанню всіх цих компонентів спеція робить позитивний вплив на внутрішні органи - в тому числі шлунково-кишкового тракту, нирки, допомагає вирішити проблему бродіння в шлунку, сприяє оновленню клітин,

Трава материнка: все про користь і шкоду

Де використовується материнка? Крім кулінарії ця рослина, як уже згадувалося, активно застосовується в фітотерапії. На основі материнки створюють екстракти, настої, відвари, мазі, які використовуються для лікування захворювань малого таза і гормональних порушень. Якщо заварити листочки материнки і пити такий чай в період менструацій, то можна істотно знизити больові відчуття. Такий напій допомагає нормалізувати жіночий цикл і вирівняти рівень гормонів. Збори, в складі яких присутній материнка, використовують при плануванні вагітності. А ось під час вагітності приймати всередину препарати з материнкою не можна, адже містяться в траві естрогени можуть негативно позначитися на гормональному фоні жінки. Після пологів материнку можна використовувати для підвищення лактації, зняття стресу, відновлення гормонального фону.

Для маленьких дітей материнка - шкода. До півтора років ця рослина не можна застосовувати жодним чином. Дітям старше 3-х років можна використовувати материнку тільки зовнішньо. Вживання всередину можливо тільки для дорослих.

Не варто використовувати материнку і алергікам, особливо, якщо є алергічна реакція на рослини сімейства ясноткових (в тому числі базилік, м'яту).

Материнка - трава, що приносить безсумнівну користь організму при відсутності протипоказань. Але якщо ви хочете, щоб трава материнка дійсно була на користь і не спричинила шкоди , уважно вивчіть особливості застосування цієї рослини і не ризикуйте при виявленні протипоказань. Тим більше, лікар напевно зможе підібрати безпечний для вас аналог.

Материнка - користь і шкода: як правильно використовувати материнку для фітотерапії

Щоб приготувати настій материнки візьміть 1 ст. л. сушеного рослини (листя) і залийте 400 мл окропу. Залиште настоятися 30 хвилин і процідіть. Такий настій допоможе при захворюваннях горла - ангіні, тонзиліті, а також може застосовуватися при стоматитах, гінгівітах, бронхітах, ГРЗ. На основі настою готують лосьйони для догляду за шкірою і загоєння ран і саден.

Настоянку материнки також приготувати нескладно. Буде потрібно 2 ст.л. сухих подрібнених суцвіть. Насипте траву в пляшку або іншу ємність, яку можна закупорити. Залийте 0,5 л горілки і закрийте кришкою. Дотримуйтеся вимог настойку в сухому темному місці 2-3 тижні. Застосовувати таку настоянку можна тільки за призначенням лікаря.

Щоб приготувати відвар материнки візьміть 1 ст.л. сухої суміші і залийте склянкою води. Проваріть на водяній бані 30 хвилин. Процідіть після повного охолодження.

Найчастіше з материнки готують чай. 1 ч.л. трави заваріть тільки закипілої водою і настої 5 хв. Процідіть через сито або марлю і додайте мед. Для поліпшення смаку можна при заварюванні додати листочки м'яти, смородини, шавлії, чебрецю, малини. Пити такий чай можна в кількості не більше 3-х чашок в день. Можна використовувати для профілактики стресів, а також для зміцнення імунітету в період піків захворюваності респіраторними захворюваннями.

Рейтинг
Рекомендовані товари
Підписка на новини!