Мед - види, властивості і користь меду для організму

Мед - один з найдавніших продуктів, що використовуються людиною для збагачення свого раціону. Історія появи меду в якості продукту харчування налічує понад 15 тисяч років - археологи знайшли підтвердження того, що ще в кам'яному столітті люди витягували стільники з тягучою ароматною начинкою з отворів в скелях. У давньоєгипетських папірусах можна виявити перші згадки про мед - робота з видобутку ласощів вважалася почесною і такою, що заслуговує на повагу.

Сьогодні мед - це не просто смачні солодкі ласощі. Це - ефективний засіб від безлічі хвороб, що допомагає впоратися з болем у горлі, застудою, бронхітами, кашлем, ревматичними болями. Мед активно застосовують в косметології, включаючи його до складу масок, пілінгів для шкіри, антицелюлітних обгортань. Цілющі властивості меду забезпечені його найбагатшим складом, в якому присутні вітаміни, глюкоза, фруктоза, каротин, мінерали, білок, магній, калій, натрій, кальцій, залізо, глюкоза. Мед зміцнює імунітет, допомагає впоратися з хворобами, авітамінозом, позитивно впливає на шкіру. Він використовується не тільки для лікування. Мед пробуджує апетит, сприяє виробленню організмом ферментів, допомагає боротися з порушеннями сну. Сьогодні бджолярі пропонують купити мед в декількох варіантах - види відрізняються за смаком, кольором, запахом, консистенцією, солодкістю, ступенем кристалізації. Який з них вибрати? Думки любителів ласощів часто розходяться.

Види меду


Види меду і їх користь різні, але всі вони схожі в одному - достаток корисних речовин в складі продукту робить його кращим засобом для боротьби з різними недугами і поганим настроєм. Практично всі види меду можна використовувати в різних варіантах - з чаєм, з млинцями, включати до складу косметики, готувати з них маски для волосся. У чому ж різниця?

Якщо придивитися до різних сортів меду, то навіть візуально помітно, що вони відрізняються характеристиками консистенції, кольору, тягучістью. У одній баночці на ринку можна побачити бурштиновий рідкий мед, в іншій - темну коричневу густу масу з кристалами цукру. Мед може бути білим, жовтим, темним - але незалежно від свого виду він все одно залишається смачним і корисним. Як обрати? Орієнтуйтеся на власні смакові пристрасті і особливості вподобаних сортів меду.

Різновиди меду: вересковий

Темний, дуже тягучий, з відчутною гірчинкою - швидше за все, ви придбали вересковий мед. Головна його особливість - дуже повільна кристалізація. Якщо почав зацукровуватися, вересковий мед можна перемішати дерев'яною ложкою - він знову стане рідким. У складі меду з вересу - величезна кількість мінеральних компонентів, завдяки чому він є найбільш ефективним народним засобом при лікуванні хвороб серця, а також відмінно показує себе при відсутності апетиту.

Найпопулярніші види меду в Україні: липовий, акацієвий, гречаний

Серед всіх сортів меду, які можна купити в Україні, є кілька видів, що користуються найбільшою популярністю. Серед них:

  • Липовий мед - світло-бурштиновий, дуже запашний, з чудовими смаковими якостями, цей вид меду відмінно справляється з хворобами нирок, шлунково-кишкового тракту, корисний при ангіні, бронхіті.
  • Акацієвий мед - єдиний різновид, в складі якого знаходиться рівна кількість фруктози і глюкози. Такий мед - ідеальний засіб для боротьби з безсонням і терапії при захворюваннях нервової системи.
  • Гречаний мед - один з найкорисніших видів, насичений амінокислотами і мікроелементами (в 2 рази більше, ніж в інших сортах!). Колір гречаного меду темний. Він приємно дере в горлі, завдяки чому його важко сплутати з іншими темними видами ласощі. Найчастіше гречаний мед використовують для лікування анемії, застуди, гіпертонії, шкірних захворювань.

Але крім найбільш поширених сортів, є в Україні і інші варіанти. Які види меду бувають ще?

Незвичайні види бджолиного меду: каштановий, еспарцетовий, буркуну, соняшниковий

Достаток різновидів солодких ласощів включає продукти самих різних відтінків. Серед них яскраво виділяється донниковий мед. Одного разу спробувавши цей сорт його буде складно з чим-небудь сплутати. Легкий ванільний аромат, ніжний смак і дуже світлий, майже білий колір роблять донниковий мед делікатесом. Він застосовується при хворобах судин і шлунково-кишкового тракту, а також є метою багатьох гурманів.

Еспарцетовий мед - особливо цінний сорт, який містить велику кількість вітамінів, мінералів, біологічно активних речовин, каротину, аскорбінової кислоти. Відрізняється не занадто солодким смаком і приємним запахом.

Каштановий мед схожий за своїми характеристиками з вересовим. Він так само погано кристалізується, має легку гірчинку. Серед переваг сорту - відмінні антимікробні властивості. Його слід регулярно приймати в їжу при захворюваннях нирок, шлунково-кишкового тракту, а також при зниженні імунітету.

Соняшниковий мед викликає відчуття прохолоди на язику. Він відрізняється солодкістю, терпкістю, в'язкістю, приємним післясмаком. Багато цінителів апіпродуктів віддають перевагу саме соняшниковій меду через високий вміст в ньому глюкози. Дослідження показали - в'язкий, терпкий, янтарно-жовтий мед містить величезну кількість амінокислот, що поліпшують якість життя.

Скільки видів смачного бджолиного меду з перерахованих ви пробували? Було б неправильно віддати свою любов якогось одного сорту, адже всі вони дуже різні і кожен з різновидів заслуговує на увагу.

Товари для збору меду можна придбати в магазині ВашаПасіка.

Підписка на новини!