Мед: коли і як правильно збирати

Мед - одна з найбільш корисних ласощів. Його натуральне походження і насичений вітамінами і мікроелементами склад роблять цей продукт найкращим для зміцнення організму, захисту від хвороб і поліпшення самопочуття. Мед - продукт роботи трудівниць-бджіл. Для отримання невеликої баночки солодощі працювати доводиться безлічі комах протягом тривалого періоду. Коли бджоли збирають мед? Коли і як правильніше отримати ласощі й людині?

Важливо знати: найсмачніший і найкорисніший мед той, який витриманий в вулику хоча б тиждень. За цей період проходить інверсія, продукт збагачується ферментами, кислотами. Їх вносять у мед самі бджоли зі слиною. Молодий мед насичений вологою, він не може довго зберігатися. Та й смак такого продукту поступається тому, що був зібраний правильно.

Коли качати мед

«Правильним» вважається мед витриманий, зрілий, запечатаний. Як тільки бджоли доводять продукт до необхідного стану вони запечатують стільники за допомогою воску. Наявність кришечок з воску свідчить про те, що бджоли закінчили роботу над медом і він готовий до збору. Воскові кришки немов консервують мед і в такому вигляді він може зберігатися дуже довго, адже таким чином не допускається контакт з окислюючими продукт повітрям і іншими зовнішніми факторами. Якщо ви плануєте отримати мед найвищої якості - відкачувати його слід тільки після повного запечатування. Якщо приступити до відбору меду відразу після появи тонких кришечок, можна отримати продукт не найкращої якості. Не варто відбирати ласощі і в процесі медозбору - в ньому буде багато води і мало користі.

Що робити, якщо рамок під мед не вистачає? Не варто відкачувати незрілий мед. Скористайтеся надставками (рамками з вощиною). Зняти їх потрібно буде в самому кінці медозбору. Робіть це обережно:

  • знімайте по одній рамці;

  • обережно обтрушуйте бджіл, змітайте їх щіткою і відганяйте димом;

  • можна скористатися видалювачем для бджіл для зниження стресу для комах і спрощення роботи.

Сезон збору меду - час, коли природний взяток закінчується і бджоли починають готувати свої запаси до тривалого зберігання. Саме в цю пору мед самий смачний і корисний. Не варто відкачувати весь мед - залиште достатньо запасів для харчування трудівниць взимку. Не слід відбирати мед з розплідного гнізда - він призначений для харчування комах. В такий мед можуть потрапити личинки та частинки стільників, що забруднять продукт і зроблять його непридатним для вживання людиною і тим більше для продажу. До того ж, залишати гніздо з личинками без корму - значить, приректи його на загибель.

Як добувають смачний мед

Відкачувати мед найкраще безпосередньо на медогоні. Відразу ж після відбору витягніть солодкість зі стільників - через деякий час кришечки значно тверднуть і доведеться витримувати стільники при підвищеній температурі для їх розм’якшення. Для розкриття стільників використовують спеціальні інструменти або нагрітий ніж.

Розкриті стільники поміщають в медогонку. При обертанні мед буде вилучатись з осередків, при цьому стільники не будуть ламатися. Залежно від обраного способу відкачування і обробки продукту виділяють кілька видів меду:

  • відцентровий - відкачується на медогонці;

  • стільниковий - мед безпосередньо в запечатаних стільниках;

  • м’ятий або битий - витягнутий шляхом пошкодження стільників і той, що витікає самостійно.

В процесі витягання меду в нього можуть потрапити різні домішки - шматочки стільників, кришечок, прополіс, тіла комах або личинок. Домішки необхідно видалити. Для цього використовуйте сито - фільтр зі сталі. Оптимальне рішення - подвійний фільтр, що затримує практично всі забруднення.

Дозрівання: коли бджолярі збирають мед

Навіть в правильно відібраному меді міститься певна кількість води (18-21%). Більш висока вологість робить продукт непридатним до тривалого зберігання, тому, вологий мед необхідно витримати для дозрівання. Використовують з цією метою тару, прикриту марлею. Налийте мед для дозрівання і помістіть ємність в сухе тепле місце, регулярно перемішуйте (випаровування вологи відбувається тільки з поверхні). Можна використовувати спеціальні відстійники для меду - велику тару зі стінками, що обігріваються. Звичайно, мед, що дозрів в вулику, відрізняється більш високою якістю, але і дозрівання дає змогу домогтися істотного поліпшення смаку і аромату ласощі. Для підвищення якості меду іноді застосовують технологію його купажування - з’єднання декількох видів продукту. Для зберігання меду використовуйте зручну тару - найкраще підійде дерев’яна бочка з дощок, та й невеликі банки зі скла відмінно показують себе при складуванні в приміщенні з потрібними умовами.

Коли бджоли починають збирати мед? Навесні, з появою перших природних взятків. Коли починають збирати перший мед бджолярі? Після того, як бджоли виконають свою частину роботи й закриють готовий продукт в стільниках. Не поспішайте відібрати мед раніше - такий продукт не буде смачним і користі від нього мало. Та й зберігати потрібно витриманий мед - від зіпсованого продукту мало задоволення.

Рейтинг
Рекомендовані товари
Підписка на новини!