Як процідити мед?

Гарний урожай меду досягається не тільки завдяки праці бджіл, але й правильній роботі пасічника при відкачці меду. Якщо ви не знаєте, як відокремити мед від воску та як очистити мед від сміття, ми розповімо вам, як це зробити правильно.

Як процідити мед від воску?

Після запечатування бджолами мінімум двох третин осередків в рамці, мед вважається зрілим та готовим до відкачування. Найчастіше пасічники використовують медогонку (спеціальну центрифугу для відкачування меду). При гарному врожаї мед відкачують кілька разів влітку та один раз в осінній період. Процес цей складний та вимагає спеціальних навичок.

Інструкція по застосуванню медогонки

  1. З вечора приготуйте рамки зі стільниками та залиште їх в теплому приміщенні.
  2. Вранці приготуйтеся до роботи. Для цього приготуйте ніж, теплу воду, рушники та підготуйте робоче місце.
  3. За допомогою гарячого ножа розкрийте рамки, щоб мед міг вільно витікати, проникаючи згодом в підготовлену ємність.
  4. Встановіть рамки до барабану центрифуги.
  5. Розподіліть навантаження рівномірно по всій центрифузі, щоб під дією обертання її не поламало.
  6. Встановивши рамки у касети, переконайтеся у тому, що планки не рухаються.
  7. Після викачування меду, він повинен стікати з медогонки через первинний грубий фільтр (сито) для початкового очищення. Після фільтрації при спуску мед відправляється на відстоювання.
  8. При відстоюванні в баках мед розшаровується на легке та важке сміття. Легке, у т.ч. віск та бульбашки, збирається ложкою (ложечка повинна бути з нержавіючої сталі), ситечком чи іншим інструментом зверху ємності з медом, а важке залишається на площі дна ємності, його потім просто викидають після того, як увесь мед злитий через тонкий фільтр.

Відкачаний продукт завжди засмічений частинками стільників, мертвими бджолами, залишками цвітіння, брудом та іншим природним сміттям.

Є й «кустарний» спосіб очищення меду від воску, але він не підходить пасічникам з великими обсягами господарства: розрізати стільники на невеликі частини, та дати час меду стекти самостійно на дно нержавіючої посудини.

Особливості медовідстійників

Як правило, матеріалом в такому баку служить алюміній, але бувають й дерев’яні конструкції з липи чи бука. Місткість такого бака складає приблизно від 400 до 800 кг. Важливо сказати, що діаметр його повинен бути досить великим, а висота – не більше 70 см. При більшій висоті та меншому діаметрі мед буде відстоюватися довго.

Для спуску меду виріб необхідно оснастити краном на висоті не більше 7 см. Для більш рідкого меду можна встановити кран на висоті до 25 см. Треба розуміти, що на самому дні скупчуються важкі частинки сміття, не досягаючи рівня першого крана.

Скільки потрібно меду, щоб відстоятися?

 Якщо температура навколишнього середовища становить 18-20 градусів, то продукту вистачить трьох діб. При температурі від 10 до 15 градусів буде потрібно значно більше часу, та відстоювання займе до 15 діб. Коли градусник показує 25 та вище, буде досить 36 годин.

Як відбувається промислова фільтрація меду?

При великих обсягах продукції на виробництвах, мед попередньо розтоплюють, а потім фільтрують. Варто врахувати, що піддавати мед термічній обробці не варто. Якщо його температура піднімається вище 45°, продукт з цілющого джерела вітамінів перетворюється в набір цукрів та втрачає свої цілющі властивості. Цей процес згубно впливає на смак та аромат меду. При повторному застиганні медові кристали стають більш щільними та великими.

На невеликих пасіках та бджільницьких господарствах мед пропускається через подвійне сито, що кріпиться на ємність будь-якого обсягу. Верхнє сито трохи крупніше нижнього, що підвищує ефективність його роботи.

Тепер ви знаєте, як очистити мед, та що для цього потрібно. А значить, саме час почати займатися купівлею якісних товарів у компанії “Ваша Пасіка”!

Підписка на новини!