Як правильно вибрати мед на ринку чи в магазині

Найточнішою відповіддю на питання про якість придбаного меду є результат аналізу в хімічній лабораторії. Однак для переважної більшості з нас, хто не те що ніколи не стикався з таким методом дослідження якості, але й навіть не замислювався про нього, ми підготували статтю з набором практичних рекомендацій щодо того, яким повинен бути натуральний мед, та як правильно вибрати мед при покупці.



Які ознаки у неякісного меду


Який медовий продукт – якісний? Як вибрати мед в магазині чи мед на ринку? Ми склали для вас короткий перелік його органолептичних та комерційних якостей, щоб знати, як вибрати мед на ринку. Так, потрібно уникати наступних речей:


    1. Кришталева прозорість. Звісно, існують різновиди меду й такої консистенції, наприклад, гречаний (темний, але однорідно прозорий), липовий (бурштиновий), еспарцетовий, соняшниковий, ріпаковий, гірничо-алтайський, білої акації, фацелієвий, гірчичний та конюшиновий (світло-жовті різновиди меду). Але якщо він справді таки однорідно-ідеальний, то це може бути неприродним. Особливо якщо ви не купуєте ніякий з перерахованих вище різновидів.

    2. Яскравий бурштиновий блиск на сонці чи у відблисках. Будь-який мед є матовою субстанцією, тому блиск та блікування на сонці він не має. Найімовірніше, туди додали гліцерин чи іншу субстанцію.

    3. Піна. Це дуже погана ознака. Це чи сильно недозрілий мед, чи такий, що почав бродити, чи ще щось, але в будь-якому випадку, воно вам не треба.

    4. Такий, що продається в невідповідній для цього тарі. Найбільш невідповідними є метал, жерсть, оцинковка, нехарчовий пластик та тара, що використовується повторно (найгірше, якщо з-під риби). Метал дає хімічне окислення, нехарчовий пластик вступає у контакт, змінюючи смак та запах, а б/у тара повністю вбиває ніжність та автентичність його запаху та смаку.

    5. Такий, що не має медового аромату/смаку чи з сильно яскраво вираженим ароматом/смаком. У першому випадку це може бути сильно розбавлений продукт чи незрозуміла субстанція, а в другому – зі смаковими добавками та ароматизаторами.

    6. Сильно розшарований. Наприклад, як фарба, що відстоюється чи кисле молоко – коли шари сильно помітно. Однак звичайне легке розшарування типове навіть для гарного меду.

    7. Неприродний відтінок. Завдяки великій різноманітності сортів меду, які пропонують, їх колір може бути від кремово-білого до вугільно-чорного, зі, здавалося б, такими нетиповими для нього кольорами як зелений (сорт в Малайзії) чи червоний (з’явився в США завдяки експерименту одного місцевого фермера, який дав своїм бджолам крихту червоних цукерок). Як вибрати гарний мед в таких умовах? Звичайно ж, колір повинен відповідати сорту, що купується. Якщо пропонують темний ріпаковий чи акацієвий мед – то це теж не той продукт, за який його видають.

    8. Гіркий, іржавий чи кислий смак – це підробка чи псування, тому не вибирайте його.

    9. Літр будь-якого меду не може важити менше 1,4 кг.

    10. Візуально та носом виявляються ознаки гниття, пліснявіння.


Тепер як ви знаєте, який мед – поганий та який вибирати не варто, розглянемо, як вибрати натуральний гарний мед.


Як вибрати правильний мед?


Як вибрати мед в магазині, супермаркеті чи на ринку: основні поради.


  1. Ходіть тільки до перевірених постачальників. Ідеально, якщо вони зможуть надати вам сертифікати якості на свою продукцію. Це можуть бути магазини здорового харчування та еко-товарів чи пасіки-продавці, якщо такі є поблизу.

  2. Упаковка товару повинна зберігати герметичність, містити інформацію по ISO, ДСТУ чи ТУ. Може вказуватися місце збору з рослин і, як правило, – дату виготовлення.

  3. Вдома, відкривши банку з медом, визначте його зрілість. Занурте в гущу ложку та наверніть мед на неї. Гарний продукт буде як би нашаровуватися та тягнутися, а недозрілий – просто стече.

  4. Також визначте його якість та натуральність за допомогою нагрівання до +40° (не вище, інакше він втратить свої властивості). При нагріванні він починає більш якісно та сильно пахнути. Підроблена речовина чи «медовий концентрат» зовсім не пахнуть або присутній сильний запах, плюс до того – у нього може проявитися нехарактерний для меду запах.

  5. Купуючи стільники, врахуйте, що нормальний відсоток запечатування стільників – приблизно 66%. Крім того, їх колір повинен бути відносно однорідним, натурально восковим. Дуже темний колір може свідчити про кілька речей, але жодна з них не є потрібним вам медом, якому ви віддаєте перевагу.


Як дізнатися, чи мед чистий?


А тепер поговоримо про те, як без звернення до лабораторії визначити чистоту та натуральність меду.

  1. Перевірка йодом. Розбавте трохи продукту бджіл водою та додайте туди 1 краплю йоду. Синій колір рідини вкаже на наявність там борошна чи крохмалю (які там, природно, не повинні бути при натуральному походженні).

  2. Незрілий мед швидко закисне протягом року, навіть якщо його зберігати за всіма правилами. До прокисання найймовірніше маса поділиться на два шари та можна буде побачити бродіння при зберіганні. Ще один спосіб підтвердити показник незрілості меду, наданого бджолярем, крім описаного – це занурити у нього шматок свіжого хліба на 5-10 хвилин. Незрілий мед розм’якшить хліб, а зрілий, навпаки, зробить його більш твердим за рахунок вбирання рідини з м’якоті.

  3. Якщо мед не тягнеться безперервною тонкою цівкою з ложки, а капає чи ллється на поверхню неоднорідно – це чи незрілий, чи поганий та розбавлений мед.

  4. Консистенція у правильного продукту ніжна, грудочок на пальцях не залишить будь-який його вид. Підробка чи продукт з домішками буде відчуватися більш грубо та залишить грудочки за пару хвилин (причому зовсім не воскові, як це можна іноді помітити у натурального меду з залишками воску).

  5. Кристалізація – це норма. Проте, мед, що не закристалізувався за 12-18 місяців – це дуже погана ознака.


В нашому магазині ВашаПасіка ви знайдете широкий ассортимент товарів для бджолярів.

Підписка на новини!