Як бджоли роблять мед

Що таке мед?


Мед - це в'язкий продукт різної консистенції, який містить кілька сотень хімічних речовин і сполук (вітаміни, фолієва кислота, вуглеводи), що заготовляється бджолами і деякими іншими видами комах для власного корму взимку. Мед - це ферментований нектар квітів, рослин і деяких комах, що харчуються соками рослин, який був зібраний бджолами, частково переварений в їх зобі, пережований робочими бджолами, з нього випарувалася зайва волога і він був поміщений на зберігання в стільники, з додаванням природних консервантів, які допомагають йому зберігатися протягом довгого часу. Крім бджіл, інші комахи можуть збирати мед теж (оси ,шершні), але бджолиний мед вважається найбільш корисним і поживним. А яким чином бджоли роблять мед?


Для чого бджоли роблять мед?


Мед є основою харчування вулика, число особин якого може бути до 60 тисяч. Кожен рій за рік з'їдає від декількох десятків до 100 меду кілограм, а за 1 день продуктивнийполітний Вулик здатний зібрати 10-20 кг нектару, з якого після обробки вийде 5-10 кг меду. Щоб вийшов 1 кг меду, одній бджолі треба зробити виліт на 1... 10 мільйонів квіток.

Разом з медом бджоли приносять у вулик квітковий пилок і складують. З її грудочок виходить перга-джерело білкового харчування бджіл.

Медом і пергою харчується більшість бджіл всередині вулика (трутні-самці, молодняк, робочі польові бджоли і робочі бджоли всередині вулика, які підтримують градустемператури в ньому). Виняток становить матка, що відкладає яйця: харчування її організму в основному становить маточне молочко, що виділяється спеціальними залозами. Ще одні залози виділяють бджіл натуральний віск, з якого вони будують стільники і яким їх запечатують. Таким чином, весь свій раціон і весь будівельний матеріал для обслуговування вулика бджоли добувають і переробляють самі.

Недолік меду може бути прічінойгібелі бджіл або сильної ослабленості після етапу зими, так само, як і харчування падевим медом (це повинен контролювати Пасічник). 

Виділяють дві основні різновиди меду:

  1. Квітковий, одержуваний з нектару медоносних квітів. Найкращий урожай, на якому побудований весь медовий бізнес світу.
  2. Падевий, одержуваний з солодких виділень інших залоз комах, голок хвої, стебел рослин. Такий мед іноді використовується людьми для готування і замість цукру, але для зимового харчування колоній бджіл і запасу він не підходить зовсім, інакше бджолина сім'я може загинути через хвороби.

Як бджоли роблять мед?


Яким чином бджоли роблять мед? Процес виробництва меду можна розкласти за наступними стадіями:

  • Польові робочі бджоли збирають нектар квітів (виділяється рослинами сік, що містить велику кількість цукрів і допоміжних речовин). Для збору у них є довгий хоботок, яким вони висмоктують нектар з нектарників рослин.
  • Після висмоктування, по глотці бджоли нектар потрапляє в медовий зобик. Це-спеціальний відсік бджоли травного тракту, розташований перед шлунком, відокремлений від нього клапаном. Він служить своєрідним мішечком для збору і транспортування нектару від квітів до вулика. Якщо голодна Комаха, деяка частина зібраного нектару потрапляє через відкривається клапан в шлунок для природного перетравлення, але більша частина його долітає до вулика. У зобике може міститися приблизно 70 мг нектару. Медоносні бджоли заповнюють зобик приблизно за 30 хвилин.
  • У по прибуттю Пасіки Вулик, робоча бджола у вулику дістає своїм хоботком нектар із зобика польової бджоли в свій зобик. В процесі передачі в нектар додаються ферменти зі слини цих комах, ферментуватися який змушують мед почати, видозмінюючись-ось як бджола робить мед.
  • Кожна робоча бджілка у вулику відригує невеликі порції нектару зі свого зобика на хоботок, просушуючи його, і втягує назад. Кожна партія нектару, що знаходиться у неї в зобику, 120 120-250 разів. Для прискореного випаровування вологи бджоли активно махають крилами, створюючи рух повітря всередині вулика. Випаровування рідини з ферментованого нектару є головною умовою утворення меду, вміст води в якому має бути нижче 20% від маси. Залежно від цього, мед ділиться на сорти. Найкращим вважається сорт А з вмістом вологи менше 18,6%. В цей же період найбільш активно протікає ферментація меду як його роблять бджоли-розкладання на складові хімічні компоненти за рахунок каталізаторів (інвертази, глюкозооксидази, діастази), що виділяються щелепними залозами бджоли. Сиропу Сахароза розпадається на фруктозу і глюкозу; друга потім розщеплюється на летючу перекис водню і глюконову кислоту; різні крохмалі нектару розщеплюються на більш прості вуглеводи, наприклад, мальтозу. В процесі цього мед набуває свої основні показники: діастазне число, кислотність, смак, колір.
  • Після просушування, вихідний нектар перетворюється в мед первинної стадії, який потребує дозріванні і зберіганні. Для цього він із зобика бджоли поміщається в осередок сот, яка закупорюється воском після заповнення осередку і виконання бджолами контрольних процедур (контролюється, наприклад, рівень вологи, достатність консервантів в осередку). Ось як бджола робить мед.

Детально ви тепер знаєте, як і для чого бджоли роблять мед – чи стане він від цього для вас смачніше? По крайней мере, є його стане цікавіше.

Підписка на новини!