Крем-мед або збитий мед: що це таке та як його роблять?

Не усі поціновувачі меду залишаються такими, коли вони бачать у власному холодильнику чи на столі банку з медом, що закристалізувався. Його не зручно намазати на хліб, а можна додавати тільки у теплий чай, який дозволяє розтопити застиглий мед. Оскільки процес кристалізації меду сильно звужує сфери його комерційного застосування, користувачі все більше обирають збитий мед, оскільки той:

    • має пастоподібну консистенцію та текстуру, яка зручна для намазування та додавання до випічки;
    • не змінює власних фізичних властивостей з плином часу;
    • так само корисний, як й звичайний мед – рідкий чи твердий. 

Безумовно, перед безпосереднім продажем на ринках чи в магазинах мед може бути підігрітий, щоб повернути йому рідкий стан, це надає йому більш якісний товарний вигляд. Однак протягом доби-двох він знову застигає. Щоб уникнути цього, був вигаданий збитий мед – це відповідь на питання, навіщо збивають мед.

Технологія виробництва

Кремовий мед що це? Це мед, збитий протягом дуже довгого часу. Крем-мед виготовити не стільки складно, скільки стомливо довго: його треба збивати міксером (звичайним чи промисловим) протягом десятків годин. Деякі виробники роблять збивання протягом тижня-двох. Незважаючи на те, що зробити крем-мед можна у домашніх умовах, далеко не всі споживачі готові збивати його таку кількість часу. Однак, виготовлений в промислових умовах кремоподібний мед, що збивається протягом 2-5 годин, буде таким же ж, що ви можете купити у магазині, з тією лише різницею, що його консистенція та колір пропадають протягом 5-7 днів. Щоб цього не відбувалося, загальний час збивання меду повинний бути 20-50 годин.

В результаті, одержуваний продукт має білу кремоподібну консистенцію, він насичений повітрям (в результаті чого збільшується його об’єм), його легко намазувати на хліб, додавати до випічки та він не змінює власних властивостей протягом нескінченно довгого (в ідеалі) терміну зберігання. До того ж, він не кристалізується знову – що є величезною його перевагою.

При збиванні меду до нього не додаються ніякі добавки, щоб зберегти його вихідний смак та аромат. Однак в умовах домашнього виробництва у рецепти багатьох часто входять різні добавки: кориця, цедра, лимонна кислота, шоколад, горіхи, ягоди…

Переваги та недоліки

Плюси:

    • кремоподібна консистенція дозволяє намазувати такий продукт на тост, хліб, фрукти, млинці, додавати до чаю й​ до кондитерських виробів, не хвилюючись щодо того, що мед може застигнути чи поплисти;
    • все той же корисний вплив на організм, що й у того меду, з якого виробляється виготовлення (підвищує імунітет, гарний антидепресант, усуває різні проблеми здоров’я);
    • приємний та незвичайний вигляд – білий, що щільно тягнеться;
    • можна його робити з різними добавками, що змінюють смак та що дають додаткову користь – з горіхами чи маточним молочком, наприклад.

Мінуси крем меду, опис:

    • через технології того, як роблять кремоподібний мед, майже неможливо виготовити в домашніх умовах такий мед-пасту, щоб той тримав цю консистенцію довгий час, тому поціновувачам подібного продукту доводиться купувати магазинні ласощі;
    • менша питома вага, ніж у оригінального меду, помітно більш висока ціна;
    • нечесні на руку виробники можуть у такий мед замішувати будь-яку сировину – недозрілий чи торішній мед, мед низької якості, різносорт, забрус зі стільника, цукор, перегрітий при неправильній температурі мед, патоку, дешеві сорти, та добавки, які не повинні там бути. Візуальний ефект той же, а відрізнити неможливо.

 

Тепер ви знаєте, що таке крем мед, чому мед кремоподібний, та які його властивості.

Також багато цікавої інформації ви можете прочитати в нашому розділі "Статті", а також ознайомитись з товарами в нашому магазині бджільництва.

Рейтинг
Рекомендовані товари
Підписка на новини!