Який мед не зацукровається

Мед - один із найкорисніших (дізнайтеся який найкорисніший https://vashapasika .com.ua/ru/kakoj-myod-samyj-poleznyj). Солодкі ласощі приваблюють своїм насиченим смаком та цілющими властивостями. Його по праву можна назвати делікатесом та десертом. Це справжній джерело витаминів, мікроелементів, питних речовин та інших сполук, що приносять безсумнівну користь організму.

Баночка з медом є практично у кожному будинку. Але нерідко її вміст змінює свій зовнішній вигляд – консистенція стає густою. жорсткою, змінюється колір меду та його структура. Чи можна їсти зацукрований мед? Наскільки зберігаються його властивості?

Процес кристалізації – природне явище для меду. Сорти натурального походження обов'язково кристалізуються. Відрізнятися може лише швидкість і сила усадки товару. Який мед не цукориться? Той, у якому мінімум натуральних компонентів. Тому, якщо ви хочете поласувати справжнім корисним продуктом – не варто боятися кристалізації. Загущення відбувається з природних причин, у тому числі через наявність великої кількості вуглеводів у складі.

Чому змінюється стан меду, чому субстанція стає густою та щільною? Глюкоза кристалізується, отримані кристали виноградного цукру опускаються на дно. Згодом їх кількість збільшується, вони займають дедалі більшу площу банки. Рідкий мед перетворюється на зацукрований, щільний, із відчутними кристалами цукру.

Чи повинен мед зацукритися? Так, але результат кристалізації може бути різним:

  • дрібнозернистим;

  • крупнозернистим;

  • з невиразними кристалами (салоподібним).

Головний недолік зацукрованого меду – зміна його консистенції, яка не всім любителям насолоди подобається. 

Який мед не кристалізується

Якщо мед не цукориться, тому може бути кілька причин. Одна з найприємніших – сорт ласощів. Наприклад, падієвий мед густіє набагато повільніше, ніж квітковий. Сьогодні падієвий мед користується чималим попитом. Ще недавно він застосовувався лише у кондитерській справі. Зараз все більше споживачів вибирають цей сорт, як один з найбільш корисних і цілющих.

Ще один мед, який не цукориться тривалий час – акацієвий. Як і інші білі сорти солодощі, він містить менше глюкози, завдяки чому надовго залишається в рідкому стані.

Що концентрація цукру в меді, то швидше настане кристалізація. При 30% виноградного цукру в меді вже за кілька тижнів відбувається загусання.   

Сорт меду, які не кристалізуються швидко

Мед не буде цукоритися тривалий час, якщо основним його компонентом є фруктоза, а не глюкоза. При правильному зберіганні загусання такого меду не відбувається цілий рік. Але варто пам'ятати, що будь-який натуральний мед рано чи пізно все одно зацукриться. 

Як можна перевірити якість меду

Чи натуральний мед? Це питання ставлять практично всі любителі солодкого продукту від бджіл. Можна провести простий та надійний тест. Візьміть столову ложку рідкого меду, додайте меншу кількість вже зацукрованого продукту. Добре перемішайте обидві субстанції та поставте суміш на 2-3 тижні у темне місце. Менш ніж за місяць консистенція має стати густішою. Якщо загусання відбувається – мед містить велику кількість натуральних речовин.

Чи цукориться травневий мед та інші натуральні сорти?

Скільки місяців мед залишатиметься рідким? Відповідь не може бути однозначною, адже в природі немає абсолютно чистих сортів ласощів - всі вони є сумішшю з переважним сортом. Саме за назвою цього переважаючого компонента дають назву меду. 

За зразковим часом кристалізації можна визначити найшвидше засахаривающиеся сорти:

  • гречаний;

  • соняшниковий;

  • липовий;

  • буркуновий;

  • ріпаковий.

Улюблений багатьма травневий мед може залишатися рідким протягом одного-двох років. Каштановий мед не кристалізується 6-12 місяців. Акацієвий – може зберігати приємну рідку консистенцію 1-2 роки. 

Як правильно зберігати мед, щоб він довго не зацукрився

Ваш улюблений натуральний мед швидко цукориться або густіє - немає нічого простішого, ніж відкласти у часі цей процес. Зберегти тягучість та рідину меду допоможуть деякі хитрощі. Є кілька ефективних методів:

  • зберігання при низькій температурі (при негативних показниках градусника мед довго не кристалізується);

  • часте перемішування меду.

Ці методи цілком нешкідливі і впливають якість продукту. Несумлінні продавці з метою збереження зовнішньої привабливості меду можуть додавати до нього воду, цукровий сироп. Збір незрілого меду (передчасне відкачування) також відкладає його усадку. Але важливо розуміти, що така дія не просто знижує корисність продукту, а й сприяє його псуванню і швидкому скисанню. 

Покупцям слід бути дуже уважними при виборі меду в незнайомих місцях продажу. Звертайте увагу не тільки на красу суміші продукту, але і на його якість. Зробити мед рідким штучно дуже легко, а ось змусити його кристалізуватись - набагато складніше. 

Купувати мед краще взимку або на початку весни. У цей період майже всі медові сорти починають усадку і на дні ємностей можна побачити початок кристалізації. Якщо візуально цукор повністю відсутній - вивчіть продукт детальніше. Рідка консистенція такого меду може бути наслідком штучного впливу та сторонніх домішок. 

Детальніше про мед - види, властивості та користь меду для організму: https://vashapasika.com.ua/ru/med-vidy-svojstva-i-polza-meda-dlya-organizma

 

Рейтинг
Рекомендовані товари
Підписка на новини!