Зберігання меду: як, де та скільки зберігати мед

Мед є одним з найбільш стабільних харчових продуктів. Незважаючи на те, що на вимогу законодавства харчової промисловості у багатьох країнах на меді, як й на мільйоні інших продуктів, вказується дата придатності «до», насправді, він може зберігатися десятками та навіть сотнями років без втрати власних харчових якостей – якщо це робити правильно. Звичайно ж, в домашніх умовах процес зберігання буде відмінним від зберігання на пасіках (де це роблять в спеціальних бочках та холодних кімнатах), проте й вдома його можна зберегти якісним дуже-дуже довго.


Як зберігати мед?




В процесі зберігання він може потемніти, закристалізуватися та розшаруватися – але це досить природні хімічні процеси, пов’язані з його складом (до меду входять приблизно 300 хімічних речовин). Так, вони змінюють його органолептику (смак, колір, запах, консистенцію), але абсолютно не змінюють його харчову цінність та не є свідченням «псування», як ми її розуміємо для інших харчових продуктів. Тобто, відсутні ознаки та результати гниття, розкладання, переробки бактеріями, пліснявіння.


Проте сказане вище має силу при оптимальному температурному режимі зберігання та тарі, в якій це відбувається – які оберігають мед та дозволяють організувати процес зберігання, що перевищує тривалість людського життя. І, щоб дізнатися, як поводитися з медом правильно, щоб зберігати його майже вічно, читайте нижченаведені поради та рекомендації.


Рекомендації зі зберігання меду


  1. Мед буде кристалізуватися. Це природний процес для будь-якого приміщення та температури зберігання, пов’язаний з утворенням маленьких, не видимих людському оку, кристаликів навколо пилку (відсоток якого обов’язково міститься в продукті, нехай і мінімальний). Так як головні частини в меді – глюкоза, фруктоза та вода, вони ініціюють процес кристалізації спільно з іншими 200+ хімічними компонентами. Чи буде мед поганим від кристалізації? Ні, він просто твердішає. Й це зовсім не показник того, що нечесний виробник вбухав туди купу цукру (проте на око це часто не відрізниш) – тому як навіть ця штучна добавка не впливає на швидкість кристалізаційного процесу. Єдине що може запобігти цьому – кремування меду, тобто, отримання крем-меду у рамках довгої процедури.

  2. Водяна баня. Якщо ви бажаєте отримати рідкий мед з закристалізованого, просто розтопіть його на водяній бані, не перевищуючи температури +40 °С – щоб той не втратив левову частку своїх корисних властивостей. Не рекомендуємо використовувати для цього мікрохвильову піч, тому як вона розплавляє мед занадто сильно та занадто швидко, доводячи практично до кипіння, що точно знищує всі корисні вітаміни та навіть карамелізує його, тому що цукор термічно перетворюється на карамель.

  3. Пастеризація. На відміну від сирого меду, якого на вітчизняному ринку більшість, ви можете зустріти у магазинах та супермаркетах пастеризований мед. Його пастеризацію деякі виробники (у т.ч. приватні пасіки) проводять при +70 °С – щоб повністю знищити спори грибків та плісняви, що майже точно присутні в сирому меді, незалежно від його виду. Знаючі люди, читаючи ці рядки, зараз прекрасно розуміють, що пастеризація вбиває всі корисні властивості меду, тому такий продукт годиться хіба що як солодка заміна цукру, але без будь-якої харчової цінності. Пастеризація дозволяє його зберігати довго та без псування, ось і все.

  4. Тара. Краще за все зберігати мед в тій же тарі, в якій ви його купили в магазині чи на ринку. Там він зазвичай розфасований у харчовий пластик чи скляну тару. Зовсім рідко ви можете зустріти мед, упакований в дерев’яну бочку чи подібну ємність. Так ось – дерево як матеріал підходить для довготривалого зберігання, тільки якщо це верба. Хвойні породи та дуб знищують його аромат та смак. У металевих та жерстяних тарах зберігати його теж не можна – відбувається процес окислення та навіть реакція ржавіння, що губить його якість та органолептику. Оптимально зберігати його довгостроково у склі чи у харчовому пластиці – за умови, що контейнери герметично закриті. Якщо ж ви їсте мед кожного дня, то тоді можна банку меду зберігати при кімнатній температурі та навіть з доступом повітря – але не більше 2-4 тижнів, за умови, що за цей час ви повністю з’їсте цей мед. Так у чому зберігати мед? Кращою тарою для зберігання буде скляна банка з герметичною кришкою, що закривається. Тоді вам не будуть страшні ніякі коливання вологості, яких мед також не терпить.

  5. Холод. Чи можна зберігати мед у холодильнику? Так! У холодильнику мед буде себе почувати якнайкраще. До того ж, його можна зберігати у морозилці, але тільки не у скляній тарі, а у пластиковій, щоб вода, яка збільшується в об’ємі при замерзанні, не розірвала все на скляні уламки. Ось де потрібно зберігати мед найкраще, щоб він не зіпсувався протягом багатьох років. Саме у холодильнику дотримуються постійні (рівні) температурні умови, необхідні для багатодекадного зберігання.

  6. Занадто низька температура. При якій температурі зберігати мед? Слідкуйте за тим, щоб температура нектару не опускалася нижче -35 градусів, тому як тоді мед втрачає свою органолептику, споживчі якості та приблизно 15% обсягу.

  7. Відсутність сонячного світла. Найважливіше рішення для правильної відповіді на питання, скільки можна зберігати мед – це зробити так, щоб сонячне чи штучне світло не падало на тару з медом, особливо, якщо вона прозора (скляна). Якщо світло падає на мед, то тоді відбувається не тільки окислення меду хімічно під впливом енергії сонця, але й хімічний розпад через нагрів. Де зберігають мед, та скільки зберігається мед при кімнатній температурі? Не треба зберігати мед чи покладені до банки стільники при кімнатній температурі – так ви скорочуєте термін придатності меду до 6-12 місяців. Якщо не в оптимальному холодильнику, то скільки зберігати мед на холодному балконі будинку чи квартири, де температура взимку та влітку не підвищується вище, ніж + 15 °? Який термін придатності у меду при такому зберіганні? Кілька років, за умови відсутності перепадів температури та освітлення.

  8. Вологість. Сирий, не пастеризований мед дуже сильно ферментується та набирає воду з навколишнього простору за рахунок ефекту гігроскопічності. Зазвичай концентрація води в меді не повинна перевищувати 20% обсягу. При перевищенні 25% починається процес бродіння, який, якщо його не зупинити та не запобігти, дозволяє меду «пропасти» чи протухнути у класичному розумінні. Він стає кислим чи кисло-гірким, його колір змінюється на нетиповий для меду, може статися сильна стратифікація його маси, та на додаток, його поверхня може покритися пліснявою чи грибком, що активно розвиваються у сприятливих умовах високого вмісту води. А так як мед містить різні види цукру, солі та кислоти, вони всі є найсприятливішим середовищем для бродіння. Причому, щоб ви не були випадково спантеличеними, відзначимо, що це зовсім не той «правильний» варіант бродіння, при якому утворюється медовуха.

  9. Види меду. Сильно текучі види меду (липа, падь та інші) кристалізуються пізніше, ніж інші. Але в будь-якому випадку через 1-1,5 року зберігання меду будь-який продукт повинен кристалізуватися. Якщо цього не відбувається – то, скоріш за все, у банці не мед, а щось інше. Ймовірно, його дуже низькоякісний замінник.


В нашому магазині ВашаПасіка ви знайдете широкий ассортимент товарів для бджолярів.

Підписка на новини!