Що таке забрус, його походження та склад

Що таке забрус, його походження та склад

Що таке медовий забрус? Багато людей цікавляться, забрус що це таке та що таке забрус в бджільництві. Забрус – це та частина стільників бджіл, яка запечатана зверху воском та яка зрізається з них перед відкачуванням меду. Вона на якісь міліметри виступає над поверхнею брусів рамки, тому зрізується зі стільників разом з медом, часто маючи його у досить великій кількості. Ще не придумали як розпечатувати стільники інакше: швидко, ефективно та без втрат меду.

 

Склад

Залежно від виду меду, його походження, а також інших факторів бджолиної активності, забрус може містити в собі сліди прополісу, пилку (обніжжя), а також містить такий приблизний ряд речовин (список може варіюватися в залежності від конкретного різновиду забрусу). Отже, бджолиний забрус склад:

      • ефірні масла;

      • токоферол;

      • органічні кислоти;

      • натуральні смоли;

      • макроелементи;

      • мікроелементи;

      • ліпіди;

      • каротин;

      • ретинол;

      • вітаміни В групи;

      • білки;

      • вітамін С;

      • антиоксиданти.

 

Всі ці засоби разом мають позитивний ефект на здоров’я шкіри, організму в цілому, допомагають перемагати хвороби краще та швидше, допомагають процесам на клітинному рівні, можуть збити температуру при хворобах, знімають запалення кишечника, виводять токсини, мають позитивний вплив на кислотно-лужний баланс, та мають інші дії.

 

Походження забрусу

Бджоли будують стільники та складають туди мед і закривають ті стільники. Закриття відбувається кришечками з воску, який генерується залозами в тілі бджіл. Щоб ефективно відкачувати мед зі стільників, ці кришечки потрібно зрізати. Це робиться спеціальними ножами, що часто підігріваються від електрики чи над вогнем – щоб зрізати швидко та не пошкоджувати осередок стільників. Оскільки медовий забрус містить велику кількість меду, він також є корисним продуктом бджільництва та не викидається. Ви його могли часто бачити у продажу на бджолиних ярмарках.

 

Використання забрусу

Його використання рекомендоване у тих самих ситуаціях, що й мед, з точки зору корисності для організму людини. Крім того, вміст деяких додаткових домішок (таких як пилок та вітаміни) робить його у ряді випадків навіть більш корисним, ніж мед.

Однак його використовують не так само часто, як й мед з огляду на його вигляд – віск у його основі не дає можливості назвати даний продукт чистим медом та додавати його до випічки, напоїв чи використовувати в іншому як цукор (заважає віск, який не є повністю розчинним). Тому найчастіше забрус використовується як жуйка, корисна для зубів – у правильному дозуванні, як терапія карієсу. Жується він до повного вижовування меду, коли шматочок, що жується, повністю перетворюється на чистий віск. Після цього він випльовується чи проковтується. Друге – краще, так як натуральний віск здатний вбирати з нашого шлунково-кишкового тракту усі забруднювачі, які мають негативний вплив на організм людини. Таким чином, він має функцію очищувача.

Також ще одним варіантом використання забрусу є його відділення від воску. Він може випаровуватися на водяній бані при температурі нижче +40 °С та збиратися з розплавленої маси забрусу, залишаючи після себе відносно чистий мед, який надалі використовується як звичайний мед. Або його очищення відбувається методом пресування. Зібраний на водяній бані чи після пресу віск може використовуватися як жуйка чи по іншим призначенням, наприклад, для виготовлення запашних натуральних свічок з ароматичною олією, використання у їжу, як мазь, в медицині.

 

Як зберігати та вживати забрус?

Як у випадку з медом, властивості бджолиного забрусу позитивні тільки за умови його оптимального та адекватного використання (якщо перевищувати кількість його використання, то можна набрати зайву вагу). Дорослій людині не варто вживати забрус в кількостях більш ніж 3-4 чайних ложки на добу. Малюкам до 2 років його вживання протипоказано (так як мед є сильним натуральним алергеном та не засвоюється печінкою та нирками маленьких дітей в належному обсязі). На другий рік життя дитини, бджолярі рекомендують пробувати його починати давати по чверті чайної ложки та слідкувати за виникненням ознак алергії (якщо її немає – можна продовжувати прийом).

Приймати його найкраще після їжі, так як прийняття перед нею псує апетит (через високий вміст цукрів, що дають людям відчуття ситості).

Забрус це, як й мед, алерген, тому він протипоказаний до прийому (у т.ч., у вигляді жуйки) людям, у яких є індивідуальна природна непереносимість меду та інших продуктів життєдіяльності бджіл. Якщо ви не знаєте, що таке бджолиний забрус та чи є у вас на нього алергія, але хочете це з’ясувати – то виконайте його вживання з обережністю, застосуйте порцію у 3-4 грами речовини та подивіться на реакцію організму.

Зберігати забрус рекомендується, заливши його свіжим медом, в скляній банці з гарно закупореною герметичною кришкою. Однак якщо ви будете вживати його у вигляді жуйки, то заливати медом не варто, щоб концентрація воску у речовині не зменшилася до неприємної.

Зберігайте забрус в холодильнику, як звичайний мед, чи, при щоденному раціональному його вживанні – ви можете його зберігати в приміщенні при кімнатній температурі. Він здатний не втрачати власних корисних властивостей протягом 2 років після відділення від стільників за умови правильного зберігання.

Не нагрівайте його вище сорока градусів за Цельсієм та захищайте від прямих сонячних променів. Також пам’ятайте, що, додаючи його до гарячих напоїв, ви вбиваєте усю його корисність.

 

Замість післямови

 

Сподіваємося, що після прочитання цієї статті ви значно підвищили власні знання про те, забрус бджолиний що це таке. Якщо ви ніколи його раніше не куштували – ми вам рекомендуємо у наступний раз, як ви будете на медовій ярмарці, купити трохи забрусу, щоб оцінити для себе його смак, вплив, та користь. Може статися, що ви станете любителем цього продукту, повністю замінивши ним магазинну жуйку.

 
Підписка на новини!