Швидкий спосіб фільтрування меду

X.С.Пейн і Р.Е.Лотроп в 1934 і 1935рр. розробили набагато більш досконалий спосіб очищення меду, ніж описані вище. Він полягає в ретельному змішуванні невеликої порції нейтральної діатомової (інфузорної) землі у вигляді порошку з медом. Суміш пропускають через металевий змійовик, занурений у воду, температура якого підтримується на рівні 60-70°. Ні деревного вугілля, ні бентоніту в якості фільтруючого засобу застосовувати не слід. Нагрітий в змійовику мед направляють в закритий фільтрпрес. Через 15 хвилин після початку роботи кристально чистий мед виходить з фільтрпресу в готовому для розливу вигляді. Доданий порошок видаляється разом зі зваженими в меді сторонніми частинками і дрібними повітряними бульбашками (мал. 9).

Фільтрпрес спеціальної конструкції працює під тиском. Він складається з серії металевих рамок, між якими знаходиться спеціальна тканина або папір. Рамки скріплюють болтами, так що при забиванні фільтрпрес легко розібрати і прочистити. Діатомова земля при нагріванні і тиску утворює на фільтрувальній тканині або папері пористий шар, тому фільтрпресне забивається і може працювати тривалий час без розбирання.

Спочатку діатомову землю розмішували у воді, щоб утворилася паста, яку ретельно перемішували з медом в баку Б. Додану воду надалі доводилося видаляти, що збільшувало витрати.

Мал. 9. Обладнання для швидкого фільтрування меду: А - відстійний чан, Б - чан для змішування меду і діатомової землі, В - повільно працююча мішалка, Г - із змійовика, Д - фільтрпрес, Е - ротаційний насос для меду, Ж - вихід з пресу, З - вентиль.

В даний час порошок змішують безпосередньо з медом в баку Б, в якому повільно обертаються лопаті. Кількість добавленого порошку незначна, зазвичай менше 1%. Мед зберігає при цьому свій первісний аромат. Після фільтрування будь-яким способом мед слід якомога швидше охолодити, щоб не викликати його знебарвлення.

Підписка на новини!