Характерні ознаки глюкози і фруктози

Глюкоза надзвичайно широко поширена в природі. Її в різних кількостях можна знайти в багатьох рослинах і у всіх частинах цих рослин. Зазвичай її супроводжує фруктоза або фруктоза разом з сахарозою. Її можна виготовити з будь-якого крохмалю. Добре відомим прикладом є кукурудзяний цукор, отриманий із кукурудзяного крохмалю. Кукурудзяний цукор можна назвати крохмальним цукром, тому що він виготовляється з картопляного і інших крохмалів.

Глюкоза є тою формою цукру, що міститься в крові (кров'яний цукор). Помітне зниження рівня цукру в крові швидко викликає втрату свідомості або смерть. Так звана діабетична кома пояснюється нездатністю організму використовувати глюкозу, що надходить в кров, яка накопичується в крові в надмірній кількості. Глюкоза повільно використовується, або «згоряє», в організмі людини, даючи йому тепло або енергію. Коли людина споживає інші види цукру і вуглеводи, то перш ніж вступити в кров, вони в організмі переробляються в глюкозу.

При гідролізі під дією інвертази або невеликої кількості кислоти (нагрівання) 95 частин сахарози з'єднуються з 5 частинами води і утворюють 50 частин глюкози і 50 частин фруктози (частини по вазі). Це означає, що молекула сахарози з'єднується з молекулою води для утворення молекули глюкози і молекули фруктози. У цьому процесі інвертаза або кислота залишається без зміни. Такі речовини відомі під назвою каталізаторів. Ферменти є природними каталізаторами.

Мальтоза (солодовий цукор) при гідролізі утворює тільки глюкозу. Лактоза (молочний цукор) утворює рівні кількості глюкози і галактози (простий цукор). Багато зустрічаються в природі речовини, які називаються глюкозиди, при гідролізі поряд з іншими продуктами дають також глюкозу. Целюлоза (клітковина) - речовина, що становить клітинну структуру рослин. Вона зустрічається майже в чистому вигляді в бавовні, а також в деревині. При гідролізі целюлози під дією кислоти і нагрівання отримують глюкозу. В результаті гідролізу полісахариду інуліну утворюється фруктоза. Інулін не так широко поширений, як крохмаль. Основними джерелами інуліну є цикорій, цибулини жоржин і земляна груша.

Підписка на новини!