Приготування сиропу

Щоб підсилити виведення розплоду, сироп готують приблизно з 1 частини (за обсягом) цукру і 2 частин води. Якщо вода гаряча, цукор швидко розчиняється. Для раннього осіннього годування сироп роблять приблизно з 2 частин цукру і 1 частини води. При пізній осінній підгодівлі (перед самим настанням холодної погоди) на 2 з половиною частини цукру беруть 1 частину води.

Сироп з 2 частин води і 1 частини цукру або з рівної кількості частин того й іншого готують без підігрівання. Цукор додають в холодну воду при безперервному помішуванні до повного його розчинення.

Сироп можна приготувати в звичайному баку для кип'ятіння білизни. Бак ставлять на плиту і наповнюють потрібною кількістю води. Коли вода починає закипати, в неї поступово, невеликими порціями засипають цукор. Поки бак стоїть на плиті, сироп потрібно постійно помішувати, щоб цукор не сідав на дно і не підгорав. Підгорілий цукор або сироп може викликати загибель бджіл. Деякі бджолярі використовують великі оцинковані пральні корита. У корито наливають необхідну кількість води. Цукровий пісок засипають, коли вода починає кипіти. Всю роботу слід проводити в прохолодний або дощовий день, коли бджоли не вилітають з вуликів, щоб не викликати крадіжки.

Підписка на новини!