Кульбаба

Кульбаба (Taraxacum officinale Weber). Широко поширена в Європі, Азії та Північній Америці. У багатьох місцевостях цвіте настільки рясно, що в деякі роки поля і луки представляють майже безперервний золотисто-жовтий килим. Завдяки появі ранньою весною, до початку цвітіння плодових дерев, кульбаба має велике значення у бджільництві. В окремі роки вона дає чимало нектару і багато пилку, коли бджоли потребують рясного корму для виховання розплоду.

Кульбаба дозволяє значно посилити сім'ї, завдяки чому збільшується головний збір пізніше. У ряді місцевостей мед з кульбаби іноді надходить на ринок. У багатьох районах на нього встановлюється більш висока ціна, ніж на мед з квіток плодових дерев. Хоча мед з кульбаби не володіє тонким смаком, його все ж використовують в хлібопекарському виробництві.

Бджоли відвідують кульбаба: у травні протягом двох тижнів, а якщо стоїть тепла погода, то й довше. Мед від яскраво-жовтого до темно-бурштинового кольору (трохи темніше, ніж з золотарника). Стільники, відбудовані в період медозбору з кульбаби, мають дуже гарний яскраво-жовтий відтінок; навіть старі стільники стають жовтуватими. Свіжозібраний мед характеризується сильним запахом і смаком рослини. Дозрілий мед набуває приємний смак, хоча люди, звиклі до більш ніжному меду, вважають його занадто різким.

Підписка на новини!